Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 24 грудня 2014 р.

                 Це цікаво!

    
 Як змінювалось свято  Нового року  крізь століття?Багато століть, з появою християнства на Русі, було прийнято святкувати Новий рік у перший день весни. У XIII столітті Московська церква прийняла рішення, згідно з яким Новий рік на Русі за грецьким духовному календарем наступав у перший день осені.
Однак традиція зустрічі весняного Нового року на Русі настільки прижилася, що тільки через сто пятьдесят років, а саме в 1492 р. рішення церкви було розглянуто і офіційно прийнято Іваном III. Тільки після цього новорічні свята перекочували на осінь і проіснували в даному форматі близько двохсот років.
Зміни відбулися в 1699 р., коли Петро I повернувся з поїздки по Європі і почав викорінювати колишні звичаї. За наказом Петра Новий рік слід було відзначати 1-го січня, всі люди повинні були веселитися, поздоровляти один одного зі святом і заради розваги стріляти зі зброї в повітря.
За втіленням у життя царського постанови стежили і в разі невиконання суворо карали. У новорічну ніч Петро I власноручно запустив першу ракету, тим самим показав приклад іншим, як потрібно святкувати Новий рік.
У столиці на новорічні свята були побудовані дерев'яні катальні гірки, які потім покривалися тонким шаром льоду. Гірки будувалися один проти одного. Таким чином, скотившись з однієї гірки людина могла видертися на протилежну. Нерідко, для додання святкового вигляду, гірки прикрашалися крижаними статуями, гілочками і деревцями ялинки. На гірках працювали зазивачі, що запрошували весело провести час.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар