Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 7 травня 2019 р.

           Майстер – клас
      Лялька - щастя для душі

Днями у нашій Федорівській сільській бібліотеці відбувся  майстер-клас з виготовлення ляльки-мотанки, що втілює ідею оберегу від злих сил. 
Захід спільно організований із сільським Будинком культури.
На початку майстер-класу ведучі ознайомили учасників з  історією виникнення та сакральним значенням ляльки-мотанки, її різновидами та технікою виконання.  
Присутні дізналися, що лялька-мотанка була й іграшкою, й родинним оберегом: захисницею від усіляких хвороб, символом щасливого подружнього життя, берегинею домашнього вогнища… В українській хаті можна було побачити  й ляльку-немовля, що виконувала роль оберегу для маленької дитини, й бабу-берегиню, котра захищала увесь рід, й наречену, головним призначенням якої було привести до хати доброго чоловіка для молодої дівчини. 
Опанувати технологію виготовлення ляльки-мотанки  мала за обов'язок кожна українська дівчина, так як вишити рушник собі на весілля чи знати свій родовід до 7 коліна.  І неодмінно дівчина це робила у гарному настрої, з чистими  та світлими думками та молитвами. 
Звернули ведучі увагу й на те, що створювати ляльку-оберіг можна було лише вдень (в світлий період доби) та в холодну пору року. А в святковий (релігійний) день, у середу чи п'ятницю таке зайняття вважалося великим гріхом. 
Також  учасники заходу дізналися, що  процес “мотання” ляльки вважається гарним психотерапевтичним засобом, який допомагає заспокоїти нервову систему, зарядитися позитивною енергією та  привести всі думки свої до ладу.  Ведучі  зауважили, що лялька, зроблена власноруч, сповнена позитивної енергії, любові і тепла.       
Далі присутнім  було продемонстровано, як правильно мотати українську національну іграшку-оберег, після чого вони перейшли до процесу її створення. 


До виготовлення ляльки-мотанки всі  поставилися сумлінно, намагалися виконувати все правильно, і тому вийшли дуже гарні ляльки-мотанки.  
 Мотанка відрізняється від звичайної іграшки відсутністю обличчя. За уявленнями язичників через обличчя в ляльку вселяється душа. А душа буває як доброю, так і поганою. Замість людських рис у неї на обличчі хрест – символ Сонця. (Хрест з ниток чи з стрічок на обличчі  або на грудях – обов'язковий елемент ляльки-мотанки).  Слід враховувати й те, що ляльку-мотанку треба зробити з самого початку і до кінця, не відкладаючи закінчення роботи до наступного разу.  І тоді  вона буде справжнім оберегом.  Українці  вірили, що в мотанці знаходиться дух предків і що вона може передавати досвід з покоління в покоління, що цей символ приносить їм багатство та успіх
     

                 
Сам процес виготовлення мотанки зайняв близько півтори години, які пролетіли непомітно та засвідчили, що подібні зустрічі  налаштовують учасників заходу на позитивний настрій, креативні думки, дають  психологічне розвантаження, приносять радість і багато щасливих спогадів. А ще вони сприяють поглибленню знань про етнічну самобутність українців та допомагають відродити традиції нашого народу.
Цей захід засвідчив, що  подібні зустрічі із носіями самобутнього народного мистецтва розфарбовують життя у різнокольорові барви.       
               
Наприкінці заходу учасники майстер-класу подякували за неповторні, яскраві хвилини спілкування та висловили побажання частіше влаштовувати такі майстер-класи.
В свою чергу організатори заходу висловлюють щиру подяку усім учасникам заходу та сподівання на нові зустрічі.
                              
              Чекаємо вас на наступних 
                               бібліотечних заходах!
































Немає коментарів:

Дописати коментар