Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 26 лютого 2020 р.

             Бібліотечна гостина
«Масляна до нас прийшла,
               млинців гору принесла»
Масляна - традиційно яскраве і тривале свято на честь пробудження весни, яке об’єднує, зігріває серця людей. У це свято наші прадіди прощалися з холодною зимою і очікували на прихід весни. На Масляну усі сім днів відбуваються театралізовані гуляння, катання на гойдалках, ігри, конкурси, кулачні бої, забави, дзвенять пісні – веснянки, водяться хороводи, ходять один до одного на гостини, пригощають млинцями, варениками, різними смаколиками. Масляна закінчується Прощеною Неділею, в яку заведено просити один в одного пробачення, очищаючись у такий спосіб від гріхів перед Великим семитижневим постом, після якого  йде Великдень. 
               
Ще з ранку у Федорівській сільській  бібліотеці можна було відчути аромати духм'яного трав'яного чаю, запашного меду та домашніх млинців. Бо саме на початку тижня до бібліотеки, як і до домівки кожного українця, завітала Масляна.
 Щоб весело та святково провести Масляну та долучитися до народних традицій, 26 лютого у читальній залі сільської бібліотеки зібралися учні 1 – 4 класів Федорівського НВК на свято «Масляна до нас іде, млинці із собою несе», що було спільно організоване сільським Будинком культури та сільською бібліотекою.      
            
Ведучі свята  розповіли про традиції святкування Масляної, що триває протягом тижня і кожен день має свою назву та свої звичаї святкування. Діти ознайомилися з прикметами та прислів’ями про Масляну.

 
 Радісно зустріли присутні прихід Масляної, яка запросила дітей у світ веселих забав та розваг, де вони взяли активну участь в іграх та конкурсах: «Дегустація», «Млинці», «Перенесення млинців», «Стрибки в мішках», «Млинцем у піч», всі з азартом демонстрували свою кмітливість і завзятість у веселих командних конкурсах.


                       
          Учасників заходу ознайомили з виставкою-інсталяцією «Масляні традиції з книжкової полиці», де були представлені книги, присвячені Масляній, які розкривають перед маленькими читачами знання про давні традиції, обряди та звичаї нашого народу.

                                  


                     
      Діти весело провели Масляну: добре нагулятися разом з друзями, порадіти тому, що вони зібралися разом, та набралися здорового бадьорого духу.
                          
                      
                      
                          
            Закінчилась бібліотечна "Масляна" дегустацією  запашних рум`яних млинців, що стала гарним завершенням цього прекрасного дійства. Всі присутні отримали справжню насолоду від такого цікавого, пізнавального і веселого заходу.
     

1 коментар: