Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 5 вересня 2012 р.

ПРАВИЛА, ЯКИМИ СЛІД КОРИСТУВАТИСЬ,

ЩОБ КНИГА ДОВГО ЖИЛА.

БЕРЕЖИ КНИГУ - СВОЮ ЧИ БІБЛІОТЕЧНУ;
НЕ ЗАГИНАЙ В КНИЗІ СТОРІНОК;
НЕ РОБИ В КНИГАХ ПОМІТОК;
НЕ ВИРИВАЙ СТОРІНОК;
НЕ СЛИНЬ ПАЛЬЦІВ, КОЛИ ПЕРЕГОРТАЄШ СТОРІНКИ;
БЕРЕЖИ КНИГУ ВІД ВОГНЮ ЧИ СТАРОСТІ;
РОЗІРВАНУ КНИГУ ПІДКЛЕЙ;
ВИГОТУЙ ЗАКЛАДКУ;
КНИГУ ПОВЕРНИ В БІБЛІОТЕКУ ЗАВЧАСНО. НА НЕЇ ЧЕКАЮТЬ ІНШІ ЧИТАЧІ.

Інформація та корисні посилання


1. ЧИТАЙ МЕНЕ УВАЖНО, НЕ ПОСПІШАЙ.
2. ЗУСТРІВШИ НЕЗНАЙОМІ СЛОВА ЗНАЙДИ ЇХ В СЛОВНИКУ АБО ЗАПИТАЙ У СТАРШИХ.
3. НЕ ВСТИГ ДОЧИТАТИ КНИГУ ДО КІНЦЯ - ВКЛАДИ ЗАКЛАДКУ НА ТОМУ МІСЦІ, ДЕ ЗУПИНИВСЯ.
4. ЗАПАМ ЯТАЙ ПРІЗВИЩА АВТОРА І ХУДОЖНИКА, ЯКИЙ НАМАЛЮВАВ ІЛЮСТРАЦІЇ ДО КНИГИ.
5. ПРОЧИТАВ МЕНЕ - ПОДУМАЙ. ЧИ ЧИТАВ ТИ ІНШІ КНИГИ ЦЬОГО ПИСЬМЕННИКА? ЩО ТИ ЗНАЄШ ПРО НЬОГО? ЧИ ЗУСТРІЧАВ ТИ РАНІШ МАЛЮНКИ ЦЬОГО ХУДОЖНИКА.
6. ЧИ СПОДОБАЛИСЬ ТОБІ ГЕРОЇ?

Десять порад з виховання маленького читача.


1. Читайте вашій дитині поштові листівки, газети, інструкції на коробках з-під дитячого харчування. Це дуже важливо для дитини.

2. Доки дитина росте, показуйте їй малюнки та збірки оповідань. Кольори і форми вразять її, а слухання веде до вивчення.

3. Регулярно відвідуйте бібліотеку. Дозволяйте дітям вибирати книги самостійно.

4. Читання перед сном повинно стати регулярною традицією. Якщо для читання будуть вибрані правильні книги, то навіть старшим дітям буде цікаво слухати.

5. Пам ятайте про поезію! Короткий вірш - це найкращий спосіб привернути увагу на деякий час.

6. Заохочуйте дітей до читання вголос в той час, коли ви готуєте, прасуєте, шиєте, займаєтесь пранням білизни.

7. Використовуйте телебачення, щоб привернути увагу до читання. Більше читайте про людей, країни і різні речі, котрі зацікавили вашу родину з телепередач.

8. Тримайте вдома безліч матеріалів для читання. Зберігайте дитячу літературу на нижніх полицях, щоб діти могли її легко дістати.

9. Нехай ваша дитина побачить вас за читанням. Розмовляйте стосовно того , про що читаєте.

10. Даруйте книги дітям. Цим ви даєте зрозуміти, що книги особливі. Ніколи не пізно заохотити дитину до читання. Оскільки діти слухають історії, вони вивчають нові звукосполучення, збільшують свій запас слів, удосконалюють мислення.

КНИЖЧИНІ ПОРАДИ:

У скарбницю батьківської мудрості.

Казка, гра, фантазія - животворне джерело мислення, благородних почуттів і прагнень... Через казкові образи в свідомість людей входить слово з його найтоншими відтінками... Під впливом почуттів, що пробуджуються казковими образами, дитина вчиться мислити словами. Без казки - живої, яскравої, що оволоділа свідомістю і почуттями дитини, - неможливо уявити дитячого мислення і дитячої мови як певного ступеня людського мислення і мови. Діти знаходять глибоке задоволення в тому, що їхня думка живе в світі казкових образів. П ять, десять разів дитина може переказувати одну й ту саму казку і щоразу відкривати в ній щось нове. В казкових образах - перший крок від яскравого, живого, конкретного до абстрактного.

                                                                                                                           В. Сухомлинський

Як зацікавити дітей читанням?

1. Регулярно відвідуйте бібліотеку. Покажіть ваші Показуйте хороший приклад вашій дитині, демонструючи їй, як вам подобається читати. Тримайте вдома велику кількість книг та журналів. Нехай ваша дитина побачить вас за читанням.

2. Давайте дитині подивитись вашу книгу. Читайте її в голос або дозвольте їй прочитати її вам. Визначте певний час і місце для читання.

3. й дитині, як бібліотека працює і де дитина може знайти свої улюблені книжки.

4. Приносьте своїй дитині книги, які задовольняють її індивідуальні потреби, наприклад про спортивні змагання, тварини чи балет, включаючи художню і документальну літературу.

5. Зацікавте свою дитину яким-небудь хобі чи діяльністю, котра потребує читання та подобається їй. Конструюйте, готуйте їжу, грайтесь в настільні ігри, оскільки такі заняття потребують, щоб дитина читала інструкції.

6. Заохочуйте ваших дітей до листування зі своїми однолітками. Ними можуть бути друзі, котрі переїхали далеко, далекі родичі, просто друзі за листуванням.

7. Організуйте пошук скарбів. Заховайте якусь річ, наприклад, нову книгу, а потім лишіть письмові підказки, котрі приведуть дитину на місце.

8. Заплануйте екскурсію до зоопарку, цирку, музею і т. п. Знайдіть книги, котрі з цим пов"язані, й поділіться з вашою дитиною.

9. Заохочуйте вашу дитину складати різні історії й записуйте їх в той час, коли вона їх розповідає. Зробіть її власну збірку оповідань, записуючи історії й додаючи її власні малюнки. Пізніше ваша дитина зможе читати свою книгу вам, молодшому братові чи сестрі.

Якщо ваша дитина - неохочий читач, вигадайте гру в читання буденних речей, таких як коробка з під чогось, наклейки, старі листівки, комікси, програми телепередач. На холодильнику лишайте повідомлення, котрі можуть її зацікавити.

Поради читачам

- Не затримуй книгу більше 15 днів, її бажають прочитати інші учні.
- Якщо не встиг прочитати книгу вчасно, зайди до бібліотеки, щоб продовжити термін користування.
- Вмій правильно читати книгу.
- Спочатку познайомся з титульною сторінкою книги і ти взнаєш прізвище автора, назву її, де і коли видана.
- Зверни увагу на передмову. Вона розповість багато цікавого про автора і його книгу
- Читай повільно, уважно, вдумливо - краще зрозумієш прочитане.
- Пам ятай! Книгу потрібно вчасно повернути до бібліотеки.

Немає коментарів:

Дописати коментар