Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 26 вересня 2014 р.


                  Бібліотека радить прочитати
Олександр Довженко – класик світового кіно, його фільми є візитною карткою нашого національного кінематографа. А ще він – чудовий письменник, час якого почався в роки війни і завершився чудовою прозою кіноповісті «Зачарована Десна». І художник - малюнки Довженка у середині 20-х років минулого століття були доволі популярними.
За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п'єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва.
Його кінопоеми «Звенигора» (1928) та «Арсенал» (1929), кіноповість «Земля» (1930) були визнані світовою кінокритикою шедеврами кінематографа, а Довженко - першим поетом кіно. Вражаючими документами доби є «Щоденники», а шедевром його творчості - «Зачарована Десна».
 



Зачарована Десна; Оповiдання; Щоденник: 1941-1956 [Текст] / Довженко, Олександр Петрович. – К.: Днiпро, 2001. – 512 с.«Зачарована Десна» стала своєрідним естетичним та етичним Довженковим заповітом. Це повість про самого письменника, його дитинство, його рідних. Надзвичайно красивий твір дійсно здатен зачарувати читача



 
Довженко, О. П. Україна в огні : кіноповість, щоденник / О. П. Довженко. – К. : Радянський письменник, 1990. – 416 с.
До цієї книги ввійшли кіноповість «Україна в огні», у свій час розкритикована, засуджена й заборонена до постановки й друку Сталіним, а також «Щоденник» (1941–1956) геніального кінорежисера, видатного письменника і мислителя Олександра Довженка. Це є не лише пам’яткою мемуарної літератури, а й справжнім документом епохи.



Довженко, О. П. Повість полум'яних літ : повісті, оповідання, публіцистика / О. П. Довженко. – К. : Молодь, 1984. – 368 с. – (Б-ка художніх творів для молоді "Джерело"). У повістях («Повість полум'яних літ», «Україна в огні»), оповіданнях («Стій, смерть, зупинись!», «Відступник», «На колючому дроті», «Незабутнє», «Ніч перед боєм», «Перемога», «Мати», «Тризна», «Воля до життя») та публіцистичних творах видатного українського кінорежисера та письменника відтворено героїчну боротьбу радянського народу проти німецько-фашистських загарбників.






Довженко, О. П. Незабутнє (1941–1943) : оповідання / О. П. Довженко. – К. : Дніпро, 1980. – 191 с.

В збірник увійшли оповідання О. П. Довженка періоду Великої Вітчизняної війни, які розповідають про мужність і героїзм радянських людей у боротьбі з фашизмом.

Немає коментарів:

Дописати коментар