Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 26 листопада 2014 р.


Толерантність – здатність і прагнення до діалогу


                                          "Любов виникає з любові: коли хочу,
                                     щоб мене любили, я сам перший люблю"
                                                                                                           Григорій Сковорода
 З такою назвою у сільській бібліотеці відбувся інформаційний коктель присвячений Міжнародному дню толерантності. На початку заходу ведучі  розповіли про основні принципи Декларації толерантності, яка була прийнята на Генеральній Конференціїї ЮНЕСКО 16 листопада 1995 року. Відтоді цей день визначено як Міжнародний день толерантності.
 
 Протягом заходу учні не тільки дізнались, що таке толерантність, але й активно включились у практичну роботу щодо реалізації засад толерантного ставлення до оточуючих.
    Після цього всі разом "виростили"символічну "квітку толерантності". Спочатку квітка була без пелюсток, поступово на ній виростали пелюстки з рисами та синонімами толерантності.
Разом прочитали та орбговорили казку " Зоряна країна". Ознайомилися із основними правилами толерантності 
Всі присутні на заході зрозуміли, що бути толерантним і просто і складно водночас, що це нібито просте слово із 13 літер, а вмістилося у ньому так багато.
   

                                                 КАЗКА “ЗОРЯНА КРАЇНА” 
 В одній казковій країні жили-були зірочки, тому країна називалася Зоряна. Зірочки були різні: блакитні і білі, жовті і сині, зелені і рожеві, червоні і навіть чорні. Вони і за розміром були різні. Жили тут і зовсім крихітні зірочки, жили і зовсім крихітні зірочки, жили і зовсім величезні зірки. Не було серед них жодної зірочки, точнісінько схожої на іншу. Але всіх їх об'єднувала одна загальна властивість: душа кожної зірочки була заповнена любов'ю до всіх жителів цієї казкової країни. Тому вони бачили один в одному тільки гарне і добре, від цього світилися дивним чарівним світлом. Зіркова країна від цього чудесного сяйва була надзвичайно красива і неповторна. Всюди панували мир, злагода, взаєморозуміння й любов.
Але одного разу пролітав над Зоряною країною найкапосніший з усіх капостей на світі – злий чарівник, якого так і звали Капості Пакостьєвич. Побачив Зоряну країну Капості Пакостьєвич – і закипіла в ньому заздрість. Як же так, думає, любов, краса, мир. Ніхто не воює, ніхто не свариться. І не стало Капості Пакостьєвичу спокою. На жаль, ще зустрічаються такі, яким дуже погано, якщо іншим добре. І задумав Пакостьєвич свою злу справу. А щоб зірочки його не впізнали, обернувся вітром змін і почав нашіптувати, що, мовляв, в інших країнах веселіше, цікавіше і краще живуть. Захвилювалися зірочки, занепокоїлися. Їм теж хотілося зажити ще цікавіше, ще веселіше, ще краще.
– А що ж потрібно для цього зробити? – поцікавилися зірочки.
– Все дуже просто: потрібно знаходити в інших недоліки, весь час лаяти, побільше критикувати, згадувати всі помилки, які коли-небудь були вчинені, – учив зірочок Капості Пакостьєвич.
Але зірочки не вміли цього робити. І злий чарівник почав їх навчати далі.
– Ей, ти, – крикнув він чорній зірочці по імені Аделаїда.
– Ти чого така чорна? Знаю, знаю, вмиватися лінуєшся. Фу, бруднуля яка ... Тонну мила треба, щоб таку замурзану відмити. Хі-хі-хі ... ха-ха-ха ...
Хтось підхопив, хтось промовчав ... Але веселіше не стало. А чорна зірочка Аделаїда від грубих насмішок стала у всіх на очах тьмяніти і не світилася вже дивовижним чарівним світлом як раніше. А Капості Пакостьєвич не вгамовувався.
– Гей, громадина, – крикнув він великій зеленій зірці Іоланту – Ось роз'їлась... Дивись, скоро всю країну без продуктів залишиш з такими апетитами. Ха-ха-ха ...
Ніхто не заступився. І від грубих насмішок почала тьмяніти яскрава, раніше зелена, зірочка Іоланта. А Капості Пакостьєвич все не вгамовувався. Він підійшов до маленької рожевої зірочки Юти і став сміятися над нею:
– Ой, не можу... Що це за крихітка? Це не зірочка, а мікроб якийсь. Тільки в мікроскоп таку роздивлятися. Який від неї толк, дарма тільки небо коптить. І знову весело розреготався.
Від таких грубих слів, дивного сміху крихітна рожева зірочка Юта майже зовсім згасла. І тут багато зірочок підхопили ідею Капості Пакостьєвича. Вони заходилися з більшою ретельністю вишукувати недоліки в кожній зірочці, критикували один одного, згадували всі проступки, які були скоєні колись. І від грубих, образливих слів, поганих думок любов стала покидати зірки, а душі почали заповнюватися ненавистю, злобою, заздрістю.
І від цього зірочки зблякли, потьмяніли і вже не світилися дивним чарівним світлом, яке колись надавало неповторну чарівність Зоряній країні. Прекрасна і світла раніше, вона перетворювалася на сумну, сіру, мляву країну. Першою отямилася зовсім юна біла зірочка на ім'я Люська. Вона вирішила, щоб не стало, врятувати свою улюблену батьківщину. “Що ж робити? – думала Люська. – Може, почекати доброго чарівника? Але коли він прилетить? Адже так можна прочекати і рік, і два, і три, і тридцять три, а то й зовсім не дочекатися. А діяти треба прямо зараз, негайно, інакше може бути пізно”. І вона на свій страх і ризик почала діяти. Люська стала замість недоліків знаходити в зірочках гідності, шукала те добре й хороше, що було в душі кожної з них. Спочатку вона звернулася до чорної зірочки Аделаїди:
– Аделаїда, ти дуже добра, ти завжди піклувалася про хворих зірочок. Завдяки твоїй увазі, чуйності, терпінню вони швидше видужували.
І сталося диво. Зблякла зірочка Аделаїда засяяла раптом дивовижним чарівним світлом.
– Ура! Вийшло. Добрі слова допомагають, – раділа Люська.
І почала діяти вже впевненіше.
– Іоланта, я завжди захоплювалася твоєю відповідальністю, твоєю пунктуальністю. Адже ти жодного разу в житті нікуди не запізнилася. І від цих добрих слів Іоланта знову спалахнула, заблищала, переливаючись всілякими відтінками чудесного зеленого кольору. Потім Люська заговорила з малесенькою зірочкою Ютою:
– Хоч, ти, Юта, і дуже маленька, але душа твоя нагадує величезне невичерпне джерело всіляких творчих ідей. Саме завдяки тобі наші свята проходили так весело і цікаво.І Юта засяяла знову дивним чарівним світлом. Люсьчину ідею підхопили інші зірочки. Вони заходилися шукати один в одному щось добре і хороше, що було в душі кожної з них.
І сталося диво. Зірочки спалахували одна за одною як вогники новорічної гірлянди. Знову Зоряна країна засяяла дивним чарівним світлом, знов вона стала прекрасною і неповторною, мабуть, вона стала ще кращою, ніж раніше.
А Капості Пакостьєвич зрозумів, що йому тут нічого більше робити і забрався геть. Він полетів шукати таку країну, жителі якої обожнюють знаходити в інших недоліки, а позитивних якостей не помічають, де люблять критикувати один одного, сваритися, згадувати помилки, де довго пам'ятають образи.
А чи не пролітав Капості Пакостьєвич випадково над вашою країною?

(Далі бібліотекар обговорює з дітьми те, про що була ця історія, чому вона може їх навчити, пригодиться вона в житті дітям, чи ні, і чи у всіх можна знайти позитивні якості.)(Підсумок обговорення.) Історія ця нагадує те, що всі ми різні. Ми відрізняємося зовнішністю, інтересами, захопленнями, бажаннями. Від кожного з нас залежить, чим ми наповнимо своє життя і життя наших близьких – любов'ю чи злобою. Вишукуючи в собі і в іншій людині тільки недоліки і помилки, ми тим самим підштовхуємо людину до того, щоб вона стала гіршою, втратила віру у свої власні сили, прагнення робити добрі вчинки. І, навпаки, підкреслюючи в людині позитивні якості, ми допомагаємо їй стати кращою.
Казка вчить, що не можна безоглядно довіряти всім підряд, пам'ятати, що у світі є і добро, і зло, що часом з нашої мовчазної згоди хтось творить жахливі речі. У житті бувають ситуації, коли звичайнісінька людина має взяти на себе відповідальність за зміну ситуації. А деколи не варто поспішати щось змінювати, потрібно терпиміше ставитися один до одного.

Пропоную пройти ТЕСТ „НАСКІЛЬКИ ВИ  ТОЛЕРАНТНІ?”,
                                             щоб дізнатись  трохи більше про самих себе.1. Ви вважаєте, що у Вас виникла цікава ідея, але її не підтримали. Це Вас засмутить?а) так; б) ні.
2. Друзі пропонують розпочати гру. Чому Ви віддасте перевагу?а) щоб у ній брали участь ті, хто грає добре;
б) щоб грали й ті, хто навіть не знає правила.
3. Чи зможете Ви спокійно сприйняти погану для Вас новину?а) ні; б) так.
4. Чи дратують Вас люди, які з’являються в громадських місцях в нетверезому вигляді?
а) мені завжди були неприємними люди, які не вміють себе контролювати;
б) якщо вони поводяться пристойно, це мене взагалі не цікавить.
5. Чи легко Ви знайдете контакт з людьми іншої професії, матеріального стану, іншими звичками?а) ні, це мені важко було б зробити;
б) так, бо я не звертаю на це увагу.
6. Над Вами пожартували. Як Ви на це відреагуєте?
а) мені не подобаються ані жарти, ані жартівники;
б) хоча цей жарт може бути неприємним, відповім сміхом.
7. Чи згодні Ви з тим, що багато людей „знаходяться не на своєму місці” і „роблять не свою справу”?а) так; б) ні.
8. У компанії Ви з другом (подругою), який стає об’єктом загальної уваги, відвертаючи її від Вас. Як Ви на це відреагуєте?
а) мені неприємно, що мене позбавляють уваги;
б) я лише зрадію за нього (неї).
9. У гостях ви зустрічаєте людину похилого віку, яка критикує сучасне покоління і розхвалює старі часи. Ваша реакція:а) почнете сперечатися;
б) слухатимете спокійно або підете раніше, зіславшись на якийсь привід.
10. На уроці ти вже відповідав
а) ти хочеш відповідати ще
б) ти даси змогу відповідати іншим
11. Тобі пропонують листуватися з іноземцямиа) тобі це не цікаво, ти не хочеш ділитися з ними своїми мріями, своїми думками
б) тобі цікаво з ними листуватися, пізнавати про їх життя, їх мрії, ділитися своїми мріями
 Підрахуйте бали. По 1 бал дається за відповіді б) за а) варіанти відповідей бали не нараховуються.Від 0 до 4 балів.
Ви безкомпромісний та упертий. Де б Ви не перебували, створюється таке враження, що Ви намагаєтесь усім нав’язати свої думки. Ви можете виявити агресію, навіть підвищити голос, аби досягти своєї мети, тому з Вами важко підтримувати стосунки тим, хто дотримується іншої точки зору, хто не погоджується з тим, що Ви робите.Від 5 до 8 балів.Ви спроможні відстоювати свою точку зору і вести діалог, змінювати свою думку, якщо це необхідно. Хоча іноді можете бути і занадто різким, нечемним до свого співрозмовника. В такі моменти Ви справді можете виграти суперечку з людиною більш слабкого характеру. Але чи варто одержувати перемогу таким чином, якщо цього можна досягти, не принижуючи чиєїсь гідності?Від 9 до 11 балів.Твердість Ваших переконань поєднується з Вашою толерантністю. Ви можете прийняти будь-яку ідею, з розумінням поставитися до неочікуваного вчинку, навіть якщо Ви його не схвалюєте. Ви досить критично ставитесь до своєї думки і здатні з повагою і тактом відмовитись від поглядів, які, як виявляється, були помилковими.

Немає коментарів:

Дописати коментар