Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 24 лютого 2017 р.


Ось і настав час, коли зима, нарешті, вичерпала себе. Всі ознаки, як на долоні. На календарі березень! Байбак своє слово сказав! День довший! Сонце грайливе! Струмки дзюрчать! Весна!!! Нам всім вже хочеться весни! Із далеких язичницьких часів прийшла до нас Масляна. У дав­ніх слов’ян це було багатоденне вес­няне свято, що знаменувало проводи зими. Народ любив його й називав ласкавими словами: «чесна Масни­ця», «весела», «ясочка». Саме слово з’явилося в XVI столітті, хоча свято перемоги весни над зимою існувало і тисячі років тому.
Любить наш народ святкування, веселощі і розваги. То чому б не відзначити кінець зими? Адже є чудова нагода - свято Масляної!
Тому 23 лютого в приміщенні сільської бібліотеки відбувся розважальний захід "Свято Масляної святкуємо - радість всім даруємо" Це плід творчої співпраці  бібліотеки і сільського Будинку культури                   

Метою свята було збереження і примноження національних традицій, формування духовно-етичних цінностей, ознайомлення користувачів з історією свята, традиціями, звичаями українського народу.
Серед усіх свят у році Масляна - найсвітліше, веселе народне свято. Воно символізує кінець зими і прихід довгоочікуваної весни. Кожен день масляного тижня напередодні Великого посту мав свою обрядовість. Останній день Масляної – частування млинцями та варениками з сиром. Багато нового, цікавого, незнаного, що характерне для масляного тижня дізналися присутні. Адже кожен день цього тижня в українців мав свою обрядову специфіку.Про це  розповіли присутнім бібліотекар сільської бібліотеки Алла Павленко та директор сільського Будинку культури Моторна Людмила

    Краса, сердечність і щедрість  цього свята дають заряд оптимізму та гарного настрою на весь рік. Заряд доброго настрою отримали учасники заходу, беручи участь у іграх і конкурсах,  веселих народних забавах,підготованих для них ведучими. Присутні проявляли неабияку спритність у конкурсах, у відгадуванні загадок, вікторинах, приймали активну участь у іграх. 
Звучали на святі  українські пісні, веснянки, всі разом водили хороводи, закликаючи весну прийти якнайшвидше.
                             

 Енергетика, що панувала на святі, передавалася один одному.Та на цьому свято не завершилося. За доброю давньою традицією випікати на Масляну млинці, які є символом тепла, сонця, перемоги весни над зимою, організатори свята влаштували для своїх гостей дегустацію млинців з «пилу – жару». Щойно випечені, солодкі та м’якенькі млинці пречудово смакувалися із смачним варенням. 

Немає коментарів:

Дописати коментар