Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 25 грудня 2015 р.


Новий рік – одне із найзагадковіших свят не тільки тому, що його очікування й святкування пов’язане зі світом добрих казок і магії, а ще й тому, що в культурній загальнолюдській традиції це, мабуть, єдина знаменна подія, яку протягом століть і щорічно відзначають люди у всіх країнах і на всіх континентах. 
                                          Цікавинки  про Новий рік
Перші згадки про прообраз свята Нового року відомі ще з третього тисячоліття до нашої ери і дійшли до нас з Месопотамії.Новий рік 1 січня наші предки почали відзначати з 1700 -го року, за указом Петра І. А до цього моменту свято відзначали по церковному обряду - 1 березня, а за світським звичаєм - 1 вересня.
   Дід Мороз вперше згадується в 1840-му році, як персонаж «Казок дідуся Іринея» письменника Одоєвського. А коріння праобразу дідуся можна знайти ще в слов'янській міфології.
   В Іспанії прийнято з'їдати на Новий рік дванадцять виноградин, як, власне, і на Кубі.
   Традиція з феєрверками і хлопавками прийшла з Азії. Ідея полягає в тому, що яскравими та гучними вистрілами відлякують злих духів.
    У Японії прийнято перед Новим роком купувати граблі, щоб зручніше було нагребти собі побільше щастя.
    Вперше електричну гірлянду засвітили та повісили біля Білого дому в 1895-му році.
    В середині XIX ст. у Швеції з'явилися перші скляні ялинкові іграшки.
    Перша різдвяна листівка з'явилася приблизно в той же час. В Англії, в 1843 -му році.


Ви ніколи не запитували себе, чому саме ялинка? Звичай прикрашати ялинку був ввезений в Україну з Європи. Це сталося ще за царя Петра I. Так склалося що люди з давніх часів вірили, що душі людей переселяються в дерева. Душі можуть бути як добрі, так і злі. Саме тому прийнято прикрашати ялинку на Новий Рік, щоб задобрити дух.
Але чому ж ялинка? Ялинка залишається зеленою  протягом всього року. Наші предки вірили, що дерева, які цілий рік залишаються зеленими це любимчики Бога Сонця. Бог Сонця вважався головним Богом в багатьох культурах. Тому вибір зупинився на них.
  Найбільша ялинка була встановлена ​​в Мехіко, а також вона потрапила до книги рекордів Гіннеса в 2010 році. Це воістину гігантська ялинка, висота — 110 метрів. (110 метрів це трохи більше ніж 40 поверхів житлового будинку.)
Чому дарують подарунки на Новий Рік? Відповідь на це питання ховається в стародавніх племенах і їхніх звичаях. Раніше було прийнято дарувати подарунки Богам для того, щоб їх задобрити. Стародавні греки підносили безліч різних подарунків від простих речей і до людей.
У стародавньому Єгипті також було прийнято вітати не тільки добрим словом, але й подарунком.  Пізніше цей звичай стали застосовувати в стародавньому Римі. Так згодом подарунок на Новий Рік став чимось буденним, нормальним. Люди почали дарувати подарунки просто так. По-перше, це приємно, а по-друге, цьому звичаю вже безліч років. Сьогодні люди дарують подарунки, отримують подарунки. Вже не можливо уявити Новий Рік без подарунків.

Немає коментарів:

Дописати коментар