Загальна кількість переглядів сторінки

суботу, 15 лютого 2020 р.

               Фольклорні посиденьки
«Стрітення відзначаємо,
               весну-красну зустрічаємо!»
          Стрітення - одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на  сороковий день після Різдва. Щоб дізнатися більше про традиції існування цього свята, про весняні і зимові явища природи, їх особливості та прикмети на етнографічну замальовку до нашої бібліотеки завітали учасники клубу "Натхнення". 

         Під час заходу бібліотекар розповіла про свято, яке завершує зимовий цикл народних обрядів, про традиції освячення свічок, переглянули презентацію про Стрітення Господнє, і так, як у народі існує повір'я, що у день Стрітення зима з весною зустрічається і сперечається, то співали закличних пісень, дізналися що на Стрітення Господнє не можна: лаятися, сваритися, робити прибирання, вишивати, прати, працювати в городі, а ще пригостилися обрядовим печивом "Жайворонок" та познайомилися з рецептом  його  приготування. Стрітення - свято, в якому переплелися біблійні легенди і язичницькі вірування. Свято Стрітення Господнього було встановлено на честь зустрічі немовляти Христа з праведним старцем Симеоном та пророчицею Анною.
           Освячені на Стрітення свічки запалювали і ставили під образами під час грози, щоб вберегти людей від грому й вогню. Громова свічка зберігалася за іконами. Яка б не траплялася в сім'ї подія — радісна чи сумна — запрошувався священик, який служив молебень і запалював її. Втім, свічка не згоряла до кінця, її періодично відновлювали - нарощували і користувалися чарівним вогнем лише в найбільш важливих випадках.
Стрітенську воду збирали з бурульок і додавали до звичайної води. За повір'ями - така вода цілюща: лікує рани і внутрішні захворювання, рятує від "злого ока", відьми, вовкулаки. Нею кропили вояків перед боєм та чумаків перед походом, пасічники окроплювали нею вулики на початку сезону, а господарі - худобу під час першого вигону на пасовище.

Наші предки помічали: якщо на Стрітення з даху вода капає, то зима ще довго буде триматися. Якщо у цей день буде сонце, чекай суворих морозів. Снігопад віщує дощову весну, ясний захід – припинення сильних морозів. Ясна і тиха погода обіцяє хороший врожай.
У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч у двір: якщо вранці буде роса – врожай, нема роси - погана ознака.
Одна з цікавих прикмет на Стрітення Господнє – заборона класти у цей день гроші на кухонний стіл. Удача може відвернутися від вас, а гроші витікатимуть крізь пальці.

Немає коментарів:

Дописати коментар