Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 22 листопада 2013 р.

            Дзвенить струмочком рідна мова

"Найбільше і найдорожче добро в кожного народу - це його слова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, розум, досвід, почування". 
Історія нашоі Рідної Мови починається з 4–5 століття нашої ери. У той далекий час із розрізнених слов'янських племен склався етнос, що згодом сформував Київську Русь. З того часу й починається історія Рідної Української Мови. Давньоруські літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які й сьогодні вражають глибиною мудрості, далекоглядності, є актуальними і суспільно значимими. Від найглибших традицій і з часів давніх літописів «Слова о полку Ігоревім» і Острозької Біблії нашою мовою говорить серце і душа української землі. Як море починається з річки, так українське слово – з писемності. Наше слово набирало сили на пергаментах Нестора-Літописця, шліфувалося у творах Григорія Сковороди, поглиблювалось під пером Івана Котляревського, особливо Тараса Шевченка, удосконалювалося пізніше І. Нечуєм-Левицьким, П. Мирним, М. Коцюбинським,
Л. Українкою та багатьма іншими видатними українцями.
Наша Рідна Мова – найбагатша в світі! У словнику нашої Мови налічується більше 200 тисяч слів! Украінська мова – одна з наймелодійніших і наймилозвучніших мов у світі. 
Бережімо рідне слово, бо в ньому не тільки гомін лісів, переливи струмків, шепіт трав, а й високий дух пращурів,сила нашого сьогодення і поступ майбутній. 
 
 
Сьогодні українською розмовляють близько 45 мільйонів людей, і вона входить до другого десятка найпоширеніших мов світу.
Українська мова — державна мова України. Вона також є рідною мовою українців, які проживають за межами нашої держави: у Росії, Білорусі, Казахстані, Польщі, Словаччині, Румунії, Канаді, США, Австралії та інших країнах.
Тож давайте оберігати, плекати та звеличувати українську мову. Адже як сказав великий український вчений, мовознавецьІван Огієнко, «мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».
З нагоди цього свята в нашій бібліотеці відбулася ярмарка прислів*їв " Біля криниці мудрого слова" на яку завітали вихованці дитячого садка " Калинка". Експонуються книжкові виставки  " З глибин віків плекалась мова ", " Малюю світ своїми кольорами",а також відбувся мовознавчий марафон " Українська мова давня й молода, світить рідне слово, як жива вода", всі бажаючі мали змогу долучитися до поетичного слова, а також почитати і власні віршовані рядки.
 
 
  Друзі! Вітаємо усіх вас зі святом української мови та писемності. Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як і Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного з нас.
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар