Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 29 січня 2016 р.


" Магія українських народних 
зимових свят, звичаїв та обрядів"

Кожна нація, кожен народ має свої звичаї та обряди, що зміцнюються протягом багатьох століть. Звичаї – це ті особливі прикмети, за якими розпізнається народ від свого історичного минулого до сьогодення. Майже усі народи вірять – той, хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Така людина блукає світом, як біблійний блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, адже вона загублена для свого народу.
Зимові народні свята з трьома ключовими точками: Різдво і Свят-вечір, Меланки й Василя (Старий Новий Рік), Водохрещі (Йордан) в селянському календарі українців - найважливіші, найурочистіші події року.
Споконвіку в Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди, вірування. За допомогою поетичного слова і магічного акту, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку, щастя здоров’я, злагоди, спокою в оселі.



У читальному залі Федорівської  бібліотеки відбувся спільний виховний захід Федорівського сільського  Будинку Культури та  бібліотеки - філії " Кришталеве мереживо зимових свят"
   Мета якого – ознайомити читачів із народними зимовими святами та обрядами, виховувати почуття поваги до збережених традицій і звичаїв рідної України, почуття національної свідомості та гордості, любові до Батьківщини.
Присутні здійснили пізнавальну мандрівку в далеку минувшину українського народу, прослухали цікаву розповідь бібліотекаря та директора Будинку культури про історію виникнення таких народних свят зимового календаря, як День святого Миколая, Новий рік, Різдво Христове, Водохреща, котрі несуть із собою добро, мир, світлі надії, родинний затишок, найкращі побажання, колядки і щедрівки – унікальні культурні цінності минулих поколінь.
Чудово доповнювали розповідь мультимедійна презентація та перегляд літератури «Магія українських народних  зимових свят,звичаїв та обрядів». 
 Святковий настрій заходу надала також яскраво вбрана ялинка, що прикрасила бібліотеку.Відтворивши урочисту обстановку родинної різдвяної вечері в українській сім’ї , з  обрядовими стравами, українськими рушниками, колядками, щедрівками, одягнені в святковий український одяг учасники заходу згадували традиції, звичаї, обряди, пов’язані з зимовими народними святами – Святками.Захід не обійшовся без традиційних розваг: гості грали в різноманітні ігри, співали колядки та щедрівки, панувала атмосфера справжнього зимового свята.


До нових зустрічей!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар