Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 29 січня 2016 р.

„ЗИМИ СВЯТКОВІ ОБЕРЕГИ”

 (ТРАДИЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ СВЯТ ЗИМОВОГО ЦИКЛУ)

                   Народні свята, традиції, звичаї та вірування – це духовні скарби українського народу. Традиції – це те, що перейшло від одного покоління до іншого, що унаслідувано від попередніх поколінь.  Звичаї – це ті неписані закони, якими користуються в найменших щоденних і найбільших всенаціональних справах. Звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об'єднують окремих людей в один народ, в одну націю. Звичаї, традиції, вірування українців продовжують жити в народних святах, які прийшли з глибини віків і стали для нашого народу духовною культурою.
Зимовий цикл свят є найбільш популярним і очікуваним у українців. Ці свята є найбільш таємничими, урочистими і « родинними», вони обіцяють здійснення мрій кожному, хто вірить у диво. Вони пов’язані з приємними сюрпризами, надіями на чарівне виконання бажань, вірою, що все загадане здійсниться.                       
             Бібліотека радить:         
Сосенко К. Різдво-Коляда і Щедрий Вечір : культурол. оповідь / Ксенофонт                           Сосенко. - К. : Укр. письм., 1994. - 286 с.
Оперуючи історико-етнографічними матеріалами, автор досліджує старовинні, ще дохристиянські культурно-релігійні принципи українців, пояснює давні господарські, суспільні й релігійні їх традиції. У праці розкрито астральний культ наших предків, космологічні уявлення, пов'язані зокрема із прадавніми новорічним святкуваннями.





Українці : Свята. Традиції. Звичаї / уклад. І. Коверець. - Донецьк : Альфа-Прес, 2004. - 304 с.
У книзі висвітлено національні особливості українських свят, традицій, звичаїв та пов'язаних з ними атрибутики й символіки.

Скуратівський В. Святвечір : нариси-дослідження : у 2 кн. / Василь Скуратівський. - К. : Перлина, 1994. - 288 с.
До книжки увійшло понад сто ґрунтовних описів свят та обрядів. Вони сповна розкривають духовний світ українців, їхній Божий дар творити його добрим, щедрим, щирим, милосердним, співчутливим, гостинним. Оповіді автора написані образною мовою, пересипані піснями, прислів'ями, приказками.







Скуратівський, В. Святки / Василь Скуратівський. – К. : Українознавство, 1994. – 120 с. 
– (Б-ка журналу "Пам'ятки України"; кн. 15).

Народний календар традиційних свят і обрядів стане запорукою відродження духовності в нашому національному домі.


    Це видання – унікальна антологія, чудове джерело для всіх, хто хоче відчути, чим жив український народ від давних-давен до нашого часу. У п’ятій частині цієї книги висвітлено етнографічні особливості України та святкування великих релігійних свят.





Споконвіку на Україні зимові свята супроводжували численні традиції, звичаї, обряди та вірування. За допомогою поетичного слова і магічного акту, святковою урочистою обстановкою люди прагнули створити в ці дні вимріяний образ достатку,щастя,злагоди і спокою у своїй оселі.Дана книга містить колядки і щедрівки господарю, господині,їх родині, а також колядки та щедрівки християнсько – релігійного змісту.

Немає коментарів:

Дописати коментар