Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 18 червня 2015 р.

                       Незвичайне диво у бібліотеці
Що ми знаємо про кактуси? Якщо поставити таке питання, то практично кожен з нас відповість, що це колюча рослина, що росте в жарких пустелях або підвазонниках.  
Кактус — одна з найдивовижніших рослин, яка може виживати в найбільш посушливих районах землі. Його будова допомагає рослині виживати в умовах жорсткої нестачі води. У більшості кактусів товсте стебло, в якому зберігається запас води. Ще одна особливість будови — дуже довге коріння, яке охоплює більшу площу ґрунту і може вбирати максимально багато вологи.
Але найдивовижніше в кактусах — колючки, які покривають стебло рослини. Крім захисту від зайвого випаровування вологи, ці голки допомагають кактусу добувати необхідну воду. Унікальність колючок в тому, що вони мають здатність електростатично притягувати крихітні краплини води. В місцях, де ростуть кактуси, наявне досить високе коливання температур, тож в повітрі утворюється роса, яка і є основним джерелом цілющої вологи. Чим більше кактус потребує вологи, тим більше на його стовбурі буде колючок.

 У нашій сільській бібліотеці зацвіли кактуси,цю красу не можна порівняти ні з чим, хочемо і з вами поділитися цією красою
В бібліотеці була проведена година цікавих спостережень "У царстві дивовижної країни", протягом якої діти більше дізналися про квіти із сімейства кактусових, здійснили віртуальну мандрівку по сайтам, які найбільш повно висвітлюють незвичайний та неповторний світ царства кактусів . Дізнались про те, що якщо вміло за ними доглядати - кактуси щедро віддячать вам. Вони відкриють таїнство цвітіння, полонять розмаїтістю форм, обеззброять принадністю своїх малят-кактусенят, розкажуть про власну значущість для існування людей у минулому, зацікавлять ще не виявленими лікувальними властивостями. Дізналися діти також, як вирощувати кактуси, як захищати від хвороб та шкідників, щоб вони щедро віддячили дивовижними квітами. Цікавими фактами про ці загадкові рослини.
• На Землі існує понад 2,5 тисяч видів кактусів.
• Існує думка, що кактуси здатні поглинати електромагнітне випромінювання. Насправді це не доведено. Зате те, що кактусові колючки іонізують повітря - науковий факт. 
• Кактусів чомусь дуже бояться собаки та вовки. Перші поселенці на Дикому Заході висаджували кактуси навколо своїх будинків і господарських будівель, щоб захиститися від койотів. 
• У Монте-Карло існує кактусовий сад. У ньому представлені сотні видів кактусів, що ростуть під відкритим небом прямо на березі Середземного моря. Цей сад - єдиний в світі, іншого такого немає.
• Зараз з кактусів виробляють мило, шампунь, вітаміни, солодощі, спирт, лікер та інше. Відходи виробництва йдуть на корм великій рогатій худобі.

• Древні греки словом «кактос» називали будь-яку колючу рослину. Від нього і походить сучасне слово «кактус», придумане Карлом Ліннеєм.
• Самі маленькі кактуси – блоссфельдії. Досягають всього 1-3 см у висоту. Зате найбільші – гігантські каліфорнійські цереус – виростають до 20 м. В їх стеблах міститься до 2 тонн чистої прісної води. Найбільший зареєстрований цереус доріс до 24 м. Цій рослині на момент вимірювання виповнилося 150 років.

Немає коментарів:

Дописати коментар