Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 16 травня 2019 р.

            Вишиванка – не просто одяг, 
                            це оберіг нації
Травень видався багатим на національні свята: День матері,  Міжнародний день родини, Всеукраїнський день сім’ї, День вишиванки.
В ці дні, коли буденність розквітає барвами, в бібліотеці відбувся бібліотечний подіум – свято вишиванки  «Кольорове свято візерунків»
Споконвіку українці свято шанували вишиту сорочку. Наші пращури вірили, що вона захищає людину не лише від негоди, а й від ворожих стріл. Вважалося, що сорочка, яка прилягає до тіла, є провідником прихованої у людині  магічної сили. Вишиванка – сакральний оберіг, національний одяг, частина української культури. 
В рамках Дня вишиванок відбулася презентація книжкової виставки «Вишиванка – життєвий символ українців» під час якої користувачі  познайомились з історією вишивки, традицією святкування, дізнались що символізує вишита сорочка. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом, 
а вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код.
                           
Основною метою цього дня є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом .

Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — просто одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом з тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже у стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.
           



Немає коментарів:

Дописати коментар