Загальна кількість переглядів сторінки

суботу, 8 січня 2022 р.

ДИВОСВІТ ЗИМОВИХ СВЯТ

    Коли наближається свято Різдва Христового, наші серця наповнюються великою радістю, передчуттям чогось бентежного, хвилюючого, таємничого. Різдвяні свята в Україні – це переплетіння церковних та народних традицій, що вже не сприймаються окремо одні від одних. Колядування, щедрування, сімейна вечеря на Святвечір та багато інших традицій передаються від покоління до покоління, від батьків до дітей.


         Федорівська сільська бібліотека провела народознавче свято «Маєш, роде мій прекрасний, свят негаснуче багаття». Присутні мали змогу ознайомитись з традиціями і звичаями святкування найголовніших січневих свят – Різдва, Василя та Водохреща, дізналися про обереги, які мають сакральне значення: справжню українську різдвяну прикрасу – дідух, різдвяного «павука» та різдвяну зірку. З цікавістю прослухали розповідь про останнє свято у святковому різдвяному циклі – Водохреща, з якої дізналися про те, як «проганяли кутю» і чому вода на це свято набуває чудодійної сили. Учасники пригадали та виконали колядки та щедрівки що виконували у їх родинах

На завершення всі разом заспівали «Добрий вечір тобі, пане господарю!» та пригостилися кутею, узваром і пирогами


       Новорічні та різдвяні свята завершились, та натомість сільська бібліотека запрошує всіх бажаючих відвідувати різні інформаційно-розважальні заходи, які матимуть місце на протягом 2022 року.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар