Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 23 жовтня 2013 р.

" Мудра людина зі щирим серцем"

 

     Людина народжується не для того, щоб загинути безвісною, нікому
невідомою пилинкою. Людина народжується для того, щоб залишити по собі
слід вічний
.
                                                                        В. О. Сухомлинський
Відзначаючи 95-у річницю від дня народження видатного вченого, Педагога з великої літери, талановитого вчителя, який серце своє віддав дітям
Василя Олександровича Сухомлинського,
 нашою сільською   бібліотекою були  організовані  літературні читання творів Василя Сухомлинського « Мудра людина зі щирим серцем », для молодших читачів: учнів 3 - 4   класів Федорівської ЗОШ І-ІІІст. ім.Берегового та вихованців дитячого садка
" Калинка"    Діти із захопленням слухали невеличкі змістовні оповідання та казки, відповідали на запитання бібліотекаря, спробували самі складати невеличкі твори.      
     
Сухомлинський  дуже любив дітей і написав для них багато оповідань і казок. Знайомство з творчістю великої Людини зароджує у дитячій душі любов до батьків, милосердя, повагу до людей похилого віку. Сам письменник був доброю людиною і дуже хотів , щоб діти зростали здоровими, добрими, чуйними, працьовитими. 
 
Щоб у кожному серденьку жила любов до людей і навколишнього світу. Особливо сподобались дітям оповідання Василя Сухомлинського «Ледача подушка», « Пробачте діти… Я спізнився», « Усмішка».Доповненням до заходу була оформлена книжкова  «Учитель добра і краси ». 
 
До високих почуттів приводить малого читача   творчість Сухомлинського. І сьогодні наші маленькі читайлики з задоволенням взяли книги що він написав саме для них  та про них до дому.

 Бібліотекар ознайомила дітей з біографією видатного Педагога, демонструючи слайди комп’ютерної презентації.
Брали активну участь у вікторині за творами В. Сухомлинського
Із  великим задоволенням  гортали сторінки повчальних книг




Потім ми погали в гру «Країна ввічливості», до якої учнів підвело оповідання Сухомлинського «Для чого кажуть спасибі». Діти згадували «чарівні слова», називали всіх, кому б хотіли подякувати. Сподобалась учасникам заходу гра «Семафор ввічливості», де потрібно було послухати ситуацію і сигналом показати, правильно так чинити, чи ні. Ще була проведена бесіда «Дивосвіт рідної природи» учні послухали та обговорили оповідання « Врятував сонечко». Розповідали, як вони ставляться до братів своїх менших. На завершення заходу діти пограли у гру «Скарбничка народної мудрості», де із окремих слів потрібно було скласти вислів – прислів’я. А потім назвати оповідання В.О. Сухомлинського, до якого підходив би цей вислів. Захід ще раз довів правдивість золотих слів Сухомлинського: «Діти повинні жити у світі краси, гри, казки, музики, малюнка, фантазії, творчості…».
А тепер давайте перевіримо, як ви знаєте твори В. Сухомлинського?
Літературна вікторина
1.      Не стало ні лугу, ні дуба, ні соловейка, ні криниці. Довкола пісок, вітер здіймає хмару пилюки. «Де ж воно все поділося?» - подумав дідусь. («Камінь»)
2.     Миколка поклав пташеня за пазуху й поліз на тополю. Від страху в нього тремтіли руки й ноги, але він ліз усе вище й вище. Поклав Миколка пташеня в гніздо, а сам спустився додолу. («Як Миколка став хоробрим»)
3.     Діти показують дві книжки: одна – в шкіряній палітурці з золотими буквами, інша – в тоненькій сіренькій обкладинці. З якого оповідання В. Сухомлинського ці книжки? («Суперечка двох книг»)
4.     Пояснила йому мати, що таке земля, трава, дерева, кури, гуси, ставок. Та ось Горобчик побачив у небі величезну вогненну кулю й питає матір:
-   А це що?
-   Це сонце,- каже Горобчиха…(«Горобчик і вогонь»)
5.     Заховалася маленька синьоока Марійка під високою вербою та й жде. Шукає Миколка. Ось він знайшов Ларису. Та скрикнула, засміялася й побігла…(«Про що думала Марійка»)
6.  Казка , в якій  колюча тваринка знайшла світло?  ( " Їжачок і світлячок")
7.  У якій казці  кіт  гріє  курча?  ( "Як  здивувався  Мурко")
8. під  яким  деревом  стояв  зайчик  і  просив  стиглих  ягід? ( "Заєць  і  горобина")
9. У якій  казці  хлопчик  образив  маму?  ( " Образливе  слово")
10. У якій  казці  аптекар  подумав  про хлопчика, що у нього  недобре  серце?
( " Кам*яне серце")
 
 





 

Немає коментарів:

Дописати коментар