Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 1 жовтня 2013 р.







У Києві відкрився III ярмарок бібліотечних інновацій "Сучасна бібліотека: рухаємось вперед!"
Основна мета заходу - пошуки шляхів забезпечення розвитку бібліотечної галузі в державі та подальшого впровадження нових послуг у бібліотечних закладах різного рівня. Зокрема, впродовж двох днів фахівці з різних регіонів України ділитимуться досвідом залучення до бібліотек молоді за рахунок використання інтерактивних технологій, повідомила президент бібліотечної асоціації України Ірина Шевченко.                        


Програма «Бібліоміст» спільно з Міністерством культури України, Національною парламентською бібліотекою України (НПБУ) та Українською бібліотечною асоціацією (УБА) провели третій ярмарок бібліотечних інновацій «Сучасна бібліотека: РУХАЄМОСЬ ВПЕРЕД», який відбувся у Києві 24-25 вересня 2013 року. Основною темою цьогорічної події було віднайдення шляхів забезпечення стійкого розвитку бібліотечної галузі та подальшого впровадження нових послуг у бібліотечних закладах різного рівня.
Програма ярмарку включала:
- презентацію висновків обговорень на регіональних ярмарках бібліотечних інновацій, які відбулися влітку поточного року;
- тематичні секції;
- ток-шоу про розвиток бібліотечної галузі за участю гостей з країн Європейського Союзу та Америки;
- майстер-класи, виступи експертів;
- конкурс на найкращий постер з рекламою бібліотечних послуг;
- фестиваль бібліотечного відео та багато іншого.
Уперше учасники ярмарку змогли взяти участь у конкурсі «Супербібліотекар», який визначив найбільш креативного, харизматичного, досвідченого фахівця-інноватора: лідера, здатного мислити стратегічно та вести за собою команду і надихати на нові проекти і звершення. Найбільш сміливі і творчі бібліотекарі змагалися в ігровому форматі та продемонстрували, як вони вміють  виходити із складних ситуацій, проявляти ерудицію і компетентність у фахових питаннях та обізнаність з сучасними тенденціями інформаційного суспільства.  Конкурс проходив у кілька етапів і складався з командної гри та особистих змагань. Переможець конкурсу отримав почесний титул і ноутбук.
У ході ярмарку був також проведений конкурс на найкращий постер (плакат), що презентує нові послуги, які надають сучасні бібліотеки. Всі постери  складатися з графіки та тексту.  Усі постери були розміщені у приміщенні, де відбувався ярмарок.   Всі учасники події могли проголосувати приз глядацьких симпатій,а переможців визначало почесне журі у складі  партнерів та співорганізаторів ярмарку.

Я спробую передати свої враження від цього Ярмарку, на якому мені пощастило побувати вперше…
Цей захід ми відвідали разом із методистом Карлівської ЦБС  Мусієнко Наталією  Станіславівною
Ярмарок  " Сучасна бібліотека : рухаємось  вперед" проходив  в НСК  " Олімпійський",який  вразив нас своїми маштабами та величчю.

Потрапивши до безпосереднього місця проведення, ми пройшли процедуру реєстрації, отримали необхідні матеріали і потрапили до «Холу чемпіонів» - просторий яскравий зал з сучасними технічними пристроями і у кольоровій гамі логотипу «Сучасна бібліотека», а саме: стільці, вкриті білосніжним атласом з зеленими яскравими бантиками.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
А святкова церемонія відкриття почалася не із звичайного традиційного привітання почесних гостей, а з бібліотечних ідей, вартих поширення…Мені особливо сподобався виступ Ольги Дубової із Національної бібліотеки України для дітей про те, як круто бути сучасним молодим бібліотекарем.

Не обійшлося і без почесних гостей, серед яких були присутні: міністр культури - Леонід Новохатько, посол США В Україні - Джеффрі Р. Пайєтт, директор програми «Бібліоміст» - Матей Новак, президент УБА – Ірина Шевченко.

Вони звернулися зі словами привітання і побажаннями творчої роботи та цікавого спілкування. Бо «…спілкування в бібліотеці – це те, що дає можливість жити і сьогодні і завтра…».

Цікавим була сама церемонія відкриття. Чому саме? Бо відбулося вона неординарно, як-то кажуть «навиворіт» …І називалось все це – «зв’язування стрічки спільних дій».
Почесні гості вітаючи присутніх на Ярмарку брали стрічки, на яких написано ідеї: згуртованість, технології, ініціатива, дискомфорт, комфортність, креативність, наполегливість, натхнення…прив’язуючи одну до одної, вони створювали спільний «ланцюжок ідей». І тим самим вони не розрізали стрічку, як прийнято на традійних церемоніях і заходах, а саме роболи все навпаки.. Ось така незвичайна церемонія відкритя – креативно? Ще б пак..
До своїх професійних поличок ми отримали цікаву книжку 32 інноваційних бібліотечних рецептів, яку презентувала Лариса Нікіфоренко, нач. відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури.
 

Незабутнім став фестиваль бібліотечного відео «БібліоКіноФест». На якому були представлені ролики, які отримали нагороди у різних номінаціях
 
Протягом двох днів ми мали змогу брати участь у різноманітних тренінгах, які проводили тренери програми «Бібліоміст» на будь-який смак щодо просування інноваційних бібліотечних ідей. Особливо я вибрала для себе перший: «Бібліотека і громада», який вів Руслан Краплич (Фундація князів-благодійників Острозьких) у кімнаті «Сітіус».
 
Другий на тему: «Орієнтація на клієнта» Олени Берднікової у кімнаті "Альтіус" познайомив з якісними складовими обслуговування наших читачів та алгоритмом обслуговування в сучасних умовах. На прикладі цікавої інтерактивної гри «Будиночок» ми спробували проаналізувати якість задоволення потреб клієнтів, тобто наших потенційних читачів. 

Безперечно родзинкою Ярмарку став конкурс «Супер-бібліотекар», який проходив протягом двох днів. В ньому прийняли участь 18 команд, які отримали завдання щодо написання проектів на різні теми. Протягом 4 годин команди працювали над проектами, які повинні були направити на електронну пошту журі. Наступного дня із 18 було обрано всього 6 команд, яким належало представити свої проекти у формі театралізованої постановки.
Півфінал перетворився на парад театралізованих бібліо-спектаклів.
До фіналу вийшла одна команда, серед учасників якої глядачі повинні були обрати «супер-бібліотекаря». За 1 хвилину кожен із учасників команди своєю промовою повинен був залучити читачів саме до своєї бібліотеки. А читачі, якими були саме ми-глядачі, методом інтерактивного голосування обрали переможця конкурсу.
 
«Супер-бібліотекарем» стала Ольга Шемота із Національної бібліотеки України для дітей. Вона і отримала головний приз – ноутбук від «Бібліомосту», який із задоволенням вручив їй Матей Новак.

Отже, Ярмарок завершився, а зелені паростки, засіяні на благодатну землю будуть рости і давати результати…
Основна думка, що прозвучала на Ярмарку:

«Головне - змінився імідж як бібліотек, так і самих бібліотекарів. Вони не бояться нічого нового. Бібліотеки прокинулися від сну. Тепер бібліотека – місце спілкування. В бібліотеках стало не тихо, а голосно».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар