Загальна кількість переглядів сторінки

середу, 23 жовтня 2013 р.


    14 жовтня - День українського козацтва

14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, в нашій державі відзначається День українського козацтва. З давніх-давен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Тому символічно, що це свято встановлене Указом Президента № 966/99 від 07.08.1999 р. припадає саме на цю дату.   
        Саме козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.
Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний рух наших предків.
Багато хто з нас і сьогодні мають козацькі прізвища, та про це не знають.Через козацтво створювалась наша історія, і кожен з нас не тільки причетний, а й відповідальний за неї.

В День українського козацтва Федорівська сільська бібліотека перетворилася на куточок Запорозької Січі . На" Козацькі  забави" зійшлися учні 5-6 класів Федорівської ЗОШ ім. Берегового. Вони дізнались багато цікавого про козацьку добу та побут козаків, позмагалися між собою у спритності, швидкості, кмітливості та силі у конкурсах «Конкурс отаманів», «На швидкість одягнутись, як козак», «Заплести косу», «Переправити свою кохану через річку» та ін.,
Учнів зі святом привітала  бібліотекар Алла Павленко, розповіла про історію козацтва, символи, про велетнів – героїв козацького руху, в проведенні забав їй допомагав Кошовий - вчитель фізкультури О.Ф.Колодка, постійний користувач книгозбірні. Він, як справжній Кошовий, провів один день з козаками за всіма правилами: вистроїв «козаків», влаштував перекличку, розповів про славну Січ, про січове козацтво, їхнє лицарство. «Кіш «Молода Січ» рівняйсь, струнко!
Нехай же буде свято в нас на славу!»
Кошовий нагадав, що кожен, хто мріє стати козаком, повинен знати і виконувати заповіді козаків та наказав Писарю зачитати їх майбутнім козакам:
1. ЧЕСТЬ І ДОБРЕ ІМ’Я ДЛЯ КОЗАКА ДОРОЖЧІ ЗА ЖИТТЯ.
2. ПО ТОБІ СУДЯТЬ ПРО ВСЕ КОЗАЦТВО І НАРОД ТВІЙ.
3. КОЗАКИ ВСІ РІВНІ У ПРАВАХ. ПАМ’ЯТАЙ: «НЕМАЄ НІ КНЯЗЯ, НІ РАБА, АЛЕ ВСІ РАБИ БОЖІЇ!»
4. БУДЬ ПРАЦЬОВИТИЙ, НЕ ЛЕДАРЮЙ.
5. СЛУЖИ ВІРНО СВОЄМУ НАРОДУ, А НЕ КЕРМАНИЧАМ.
6. ДОТРИМУЙ СЛОВА. СЛОВО КОЗАКА БАГАТО ВАЖИТЬ.
7. ПОВАЖАЙ СТАРШИХ, ШАНУЙ СТАРІСТЬ.
8. ТРИМАЙСЯ ВІРИ ПРЕДКІВ, ЖИВИ ЗА ЗВИЧАЯМИ СВОГО НАРОДУ.
9. ЗАГИНЬ, А ТОВАРИША ВИРУЧАЙ.
10.БЕРЕЖИ СВОЮ СІМ’Ю. СЛУЖИ ЇЙ ІРИКЛАДОМ.

Далі «курені» провели змагання: «Естафети, «Кенгуру», «Краби». Якою б не була погода, козаки кожного куреня вставали до сходу сонця і бігли на річку купатися, отже, наступним був конкурс «Хто швидше скупається», і цікава тематична вікторина - пригадали символи України, як називалась фортеця, побудована в часи Запорізької Січі, найбільш поширені види козацької зброї: рушниці, гармати, пістолети, стріли, сагайдаки, кинджали та були інші цікаві питання…
Як відомо, козаки дуже любили весело відпочивати – був й «відпочинок». Далі козаки снідали, ну звичайно ж, соломаху або куліш. Веселим було змагання «Хто швидше спорожнить свої миски ?»


Із давніх-давен славляться козаки своєю силою та відважністю, безстрашністю, сміливістю, вдалістю, скільки перешкод приходилося їм долати. Отже, наступні конкурси: «Переправа», «Біг у мішках», «Перетягування канату» …
Змагання завершила розминка - продовжити козацькі прислів'я.
1. Бережи одяг, доки новий, а здоров'я, поки .... .
2. Як немає сили, то й світ ... .
3. Хто день починає у зарядки, у того все буде ... .
4. Без уроків фізкультури не зміцнить ... .
5. Козак — це людина чесна і смілива. Найдорожче йому ... .
6. Козак вкраїнську любить мову, додержить завжди свого ... .
 



 
У кожного куреня є свої уболівальники, отже змагання було й для них.

Перемогла  звичайно дружба, бо як відомо козак проти козака не воює.
Найбільш активними були "козаки" Іван Фисун, Євген Шпак, Дмитро Біленко, Захар Заплава, Ярослав Омельченко, Едуард Гуль, Владислав Сидьорко. В
Ведуча - бібліотекар Алла Павленко побажала всім учасникам міцного здоров'я, козацького завзяття і бути справжніми захисниками своєї Втчизіни.

Немає коментарів:

Дописати коментар