Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 11 червня 2021 р.

 Віртуальна довідка «І ВИШИТЕ МОЄ ЖИТТЯ…»

            25 квітня 2021 року виповниться 110 років від дня народження відомої вишивальниці Віри Сергіївни Роїк. 

Віра Сергіївна Роїк — заслужена майстриня народної творчості України, член Національної Спілки художників, народного мистецтва України, лауреат різних премій, кавалер ордена княгині Ольги та міжнародного ордена Микола Чудотворця «За примноження добра на землі». У 2006 р. засновано премію в галузі народного мистецтва імені Віри Роїк. 

Починала свій творчий шлях майбутня майстриня у рідних Лубнах на Полтавщині, вступивши в артіль вишивки. Відтоді Вірою Роїк прожито довге творче життя. Феноменальним можна назвати те, що вишивала вона понад сімдесят років. Володіла 300 видами технік вишивання народів світу.

Але Віра Роїк була не тільки майстринею-вишивальницею, а й мала неабиякий педагогічний та організаційний талант. Саме вона в Криму, де мешкала від 1952 року, працюючи методистом декоративно-ужиткового мистецтва у Будинку народної творчості, організовувала гуртки вишивання у середніх школах, відкривала курси художнього вишивання при Будинку вчителя і вишивала, вишивала…

Загалом майстриня організувала 140 персональних виставок своїх творів «Український рушничок», в тому числі, у всіх обласних центрах України, а також у Росії, Німеччині, Болгарії, Польщі, Туреччині. Брала участь у 287 загальних художніх виставках в СРСР, України і за кордоном, у тому числі в Бельгії, Франції, Угорщини, Італії, Монголії, США, Хорватії.    Роботи Роїк зберігаються в 43 музеях різних країн світу.

Немає коментарів:

Дописати коментар