Загальна кількість переглядів сторінки

суботу, 16 лютого 2019 р.

Фольклорні посиденьки
      "Стрітення: весну зустрічаєм,
                                     зиму проводжаєм"
У кожного місяця є свої, так би мовити, ударні свята. Якщо січень знаменитий насамперед трьома празниками — Різдвом, Старим Новим роком та Водохрещем, то лютий може “похвалитися” лише Стрітенням, котре припадає на середину місяця — 15 лютого.
Свято це в Україні шанували завжди. Селяни на Стрітення не працювали, зате уважно придивлялися до погоди, бо у цей день «лютий до березня в гості приїжджає», щоб «на Стрітення зимі з весною зустрітися». Вважалося: хто з них у цей день переборе, такою й буде погода до початку березня.
 Стрітення - одне з найбільших християнських свят, яке відзначається на  сороковий день після Різдва. Щоб дізнатися більше про традиції існування цього свята, про весняні і зимові явища природи, їх особливості та прикмети на етнографічну замальовку до нашої бібліотеки завітали члени літературно – мистецького клубу «Натхнення» та активні читачі бібліотеки.
Під час заходу бібліотекар розповіла про свято, яке завершує зимовий цикл народних обрядів, про традиції освячення свічок, переглянули презентацію про Стрітення Господнє. У народі Стрітення здавна символізує зустріч зими з весною. З цим святом пов’язано багато прикмет, за якими можна буде судити про хід цілого року.

А ще пригостилися обрядовим печивом "Жайворонок" та познайомилися з рецептом приготування печива. На завершення переглянули виставку-календар "Прийшла громниця - зимі  половиця"

Немає коментарів:

Дописати коментар